- By Rose Harissa

Guy Next Door

  • Title: Guy Next Door
  • Author: Rose Harissa
  • ISBN: 9789670448633
  • Page: 457
  • Format: Paperback
  • Guy Next Door Kisah perang mulut antara dua jiran Kristal Abdul Hamid sudah punya teman lelaki Fandi dengan Adam Putra Iskandar Kris memandang serong pada Adam anak emak yang disangkanya menganggur Kris selalu di

    Kisah perang mulut antara dua jiran Kristal Abdul Hamid sudah punya teman lelaki, Fandi dengan Adam Putra Iskandar Kris memandang serong pada Adam, anak emak yang disangkanya menganggur Kris selalu dileter oleh emaknya dan dibandingkan dengan Adam.Sehinggalah Adam memulakan langkah meleraikan perang dingin antara mereka Bermulalah bermacam macam peristiwa lucu danKisah perang mulut antara dua jiran Kristal Abdul Hamid sudah punya teman lelaki, Fandi dengan Adam Putra Iskandar Kris memandang serong pada Adam, anak emak yang disangkanya menganggur Kris selalu dileter oleh emaknya dan dibandingkan dengan Adam.Sehinggalah Adam memulakan langkah meleraikan perang dingin antara mereka Bermulalah bermacam macam peristiwa lucu dan mengusik hati Kris dan Adam Daripada menyampah menjadi suka Kuketuk pintu rumah sebelah, kujumpa cinta dia

    1 thought on “Guy Next Door

    1. Ini antara penulis favourite aku. Old time. Hands down.Full review: 16/04/2014Aku suka:-1. The one & only, that Guy Next Door [GND] -- Adam Putra Iskandar. Ok, namanya pun dah ala-ala hero filem. Tapiiii dia sangat cool ok! *amboiiii* hahaha. Aku sebenarnya suka dengan cara penulis melakar watak Adam ini. Tak dinafikan, RH memang pakar dalam menggambarkan watak hero-hero novelnya, tu buat aku makin suka dengan Adam.2. Makcik Umi -- Karakter ibu yang paling hilarious selepas Makcik Sari. Mema [...]

    2. Cerita yg aloaloalo kutikutikuti grrr meowww comel sungguh watak hero heroin dlm GND. Kerjaya si Adam juga membuat pembaca teruja nak explore dunia animator. Diserikan juga watak mak Cik Umi, mak yang kelakar. Dah ok sangat jalan ceritanya tapiDisebabkan adanya scene yang patut ditiadakan untuk tatapan anak remaja maka 2 bintang ditolak sekaligus GND menggondol 3 bintang dari Cik Pah

    3. esok review mlm ni nk tido sambil sengih2. hikhikhikFirst of all, I must say this. SAYA SUKA ADAM. Fullstop. I like Adam as much as I like Tengku Adi Rafizal. Just need to let it out of my system… Hihihi… Okay now the review.Sejujurnya… saya tidak terpanggil untuk membaca buku ini. Why? The reason why is because RH’s books are too conflicting for me. Her stories are mind boggling. Many of my friends said so and I’ve even experienced once when reading CINTA MEKAR DI HATI. So, when I saw [...]

    4. Suka:1. Pertama sekali mestilah Encik Adam Putra Iskandar (Adam) yang supercool, anak dan adik yang baik sebab sanggup korbankan cita-cita dan impian hanya kerana nak menjaga seorang emak (ada lagi tak lelaki mcm ni? Kalau ada nak cop 1 :p). Adam ni juga merupakan seorang kawan dan jiran yang protective. Tapi tak sangka pula boleh bertukar jadi suami yang. Ehem, orang yang baik ni pun ada sisi 'nakalnya' juga okay? :p2. Makcik Umi The Legend. Kehkehkeh. Bukan apa, karakter makcik yang selamba da [...]

    5. 4.5 starBukan review: hurmmmm, huruf M tgh membesar skrg nihaishhh17.04.2014Lama sungguh tak baca hasil tangan penulis ni. Rasanya ini karya pertama beliau dengan penerbit ni. Dan seperti karya beliau yang pernah dibaca, memang TAK MENGHAMPAKAN. :PLima tahun hidup berjiran, mereka tidak pernah bertegur sapa. Kristal dengan sikap tak cakna dan Adam pula memuja dalam diam. Tapi yang selalu buat Kris sakit hati dengan Adam adalah sokongan padu Mak Cik Umi pada Adam. Pada mata maknya, Adam hampir se [...]

    6. Naskah untuk dilepaskan; RM13.00. PM je. Ini naskah untuk pelaku2 yg 'jujur'. Penulis punya keberanian yang jitu untuk melakarkan senario keluarga yang biasa-biasa. Betapa ke-pening-an si ibu dan bapa atas kelaku si anak dicoretkan bergenrekan komedi. Dan MAKCIK UMI perlu dinobatkan sebagai watak IBU TERBAIK setakat ini. Kata2nya memang pedas menyucuk hingga ke ulu hati (perumpamaan kat tempat aku la).Kris juga watak anak gadis yang jujur. Ke-normal-annya yang terpedaya dengan dunia dan isinya(? [...]

    7. Amaran: Review terpanjang ever.af jika penat nak bacaheheA nice comeback dari penulis. Akhirnya cerita yang dibaca dalam blog dibukukan juga. Terkejut tergolek masa KN keluarkan teaser daripada buku niewwmang a big suprise. :DKristal berjiran dengan Adam Putra Iskandar, guy next door selama 5 tahun selepas Adam pulang dari US.Tapi tak pernah bertegur sapa, apatah lagi Makcik Umi,mak Kris selalu memuji jiran sebelah ni. Adam rajin, anak yang baik, rajin tolong jemur baju, sapu laman, siram pokok, [...]

    8. kisah jatuh cinta dgn jiran bukanlah sesuatu yg baru dalam novel masa kini. Tetapi rose harissa mempunyai sentuhan pena yang tersendiri dan mewujudkan kelainan dalam kisah yang biasa ini.Kris dan Adam ada keserasian dalam kerancakan bertekak dan bertikamdah. Jarang dpt baca novel yang menceritakan dari sudut pandangan lelaki seperti ini. Kisah yang sangat manis dan menarik namun, towards the end ada juga terselit babak babak notty notty yang budak2 tak sesuai baca. mak mak jgn lupa pantau apa yg [...]

    9. Adam Putra Iskandar aka Guy Next Door. Anak teruna Mak Cik Ton pagi-pagi dah rajinkan diri siram pokok bunga,pergi pasar naik basikal, sidai baju macam anak dara gayanya dan pandai masak sambal tempe pula tu. heh. Sebab Adam ni lah , Kris (Kristal) kena bebel dengan mak cik Umi tiap hari terutamanya cuti minggu. 5 tahun lepas hidupnya aman saja, sebelum Adam tiba-tiba muncul dan jadi model contoh untuk mak buat Kris. :))Adam duduk rumah saja, Kris anggap dia ni penganggur terhormat yang menghabi [...]

    10. Masa baca versi e-novel lagi rasa macam nak benam saja kepala budak Kristal ni dalam air. Hahaha. Tapi untuk versi cetak, Kris berjaya buat saya suka dengan dia. Malah lagi suka daripada Adam (masa baca di blog kemain sokong Adam). Karakter Kristal betul-betul penuh emosi. Cayalah Kris. I like you ;)

    11. (3.5 bintang)Apa yang hamba suka tentang Guy Next Door:i) Tidak disangka-sangka. Sungguh, hamba tidak punya keyakinan yang tinggi mulanya untuk menyukai buku ini. Iyalah, hamba skeptikal sedikit dengan buku yang diberi judul agak-agak cheesy (maaf) begini. Namun, boleh dikatakan lapan puluh lima peratus pertama dari buku ini, hamba baca dengan senang hati. Mungkin sudah lama hamba tidak membaca buku dengan bahasa yang benar-benar selamba dan santai. Meski hamba agak terganggu sedikit sebenarnya [...]

    12. Setelah lama menanti karya terbaharu Rose Harissa, apa yang boleh saya katakan Guy Next Door (GND) ini tidaklah menghampakan.Bertepatan dengan satu frasa yang terngiang di kepala ‘hit akan manis akhirnya’ itulah yang boleh saya gambarkan kisah cinta Kris – Fandi – Adam usai saya menelaah naskhah ini. Kris – dia ‘cinta mati’ Fandi. 5 tahun percintaan yang penuh warna pahit-manis bersama Fandi. Fandi anak datuk. Fandi yang berkerjaya. Sementelah keluarganya ada syarikat sendiri, past [...]

    13. Teringat dulu sampai google Mario Maurer just to know this fictional character. Hailahm google dah angauAdam ni lelaki yg super cool. Dia kurang friendly bila mengejar deadline. Watak Kris ni macam kebudak2an. Sentiasa inginkan perhatian.Cinta Kris seperti dibutakan oleh Fandi hingga kebaikan Adam sikit pun dia tak nampak. Tahu nak pandang rendah je macamlah personality diri tu awesome sangat.Bila Fandi memalukan dia depan keluarganya dan Adam, saya pun macam nak sorokkan muka ni. She deserved i [...]

    14. Kisah Kris yang super Ego dan sangat benci dengan guy next door. Jejaka sebelah rumah mmg sentiasa mendapat pujian dari ibu Kris. Adam yang rajin menyiram pokok, Adam yang rajin sidai baju, Adam yang rajin memasak, Adam yang pandai ambil hati orang tua. Namun perang dingin antara mereka berakhir dan persahabatan pun terjalin.Saat Kris dilanda masalah, Adam sentiasa ada menjadi penyelamat. Adam dengan otak animaxnya sentiasa ada saat Kris memerlukan. Namun apakah pengakhirannya andai kedua2 tidak [...]

    15. Phewlega! Habis sudah baca buku ni. Saya suka cara tulisan Rose Harissa, sempoi. Walaupun konflik tak berapa hebat, tapi saya nanges hebat jugalah. Dan saya hangen pun hebat juga.Sampai sudah, Kris tidak mendapat tempat di hati saya!!! Ha ah, marah bebeno teman dengan si Kris ni! Marah sampaikan tahap si Adeera gedik tu pun saya tak berapa nak marah! HahahahaAdam is still the best! Tapi saya tak nak kerja macam Adam, nanti saya stress!Sekian luahan rasa dari saya. ahaks

    16. banyak terteangguh nak baca novel ni, desakkan kerja kononnyaakhirnya malam ni tamat gak puhhh.kit hati?dengan sikap kris yang terlalu keanakan,yang tak boleh berfikir dengan waras, yang dibutakan oleh cintanya terhadap fandi,yang memandang rendah dengan kesederhanaan adamr me, its ok but sometime its too much! part masa makcik ton masuk hospital, bercakap seolah2 tak ada apa, tak sensitif langsung! keterbukaan dengan sikap fandi, walaupun macam2 da fandi buat yang memang tak mencerminkan dia se [...]

    17. wallawei best dan comey bangat!!!! lioke3 muahahhaa cume frust habis cepat. nk sgt version dah bersalin tue nanti. ngan anak kembareeeeee

    18. #Guy Next DoorKarya Rose HarissaTerbitan Penerbitan Kn DuaGND karya terbaru penulis RH setelah lama tdk menghasilkan karya, apa yg pasti GND sgt memenuhi cita rasa sy secara peribadi krn segala rencah yg ada dlm naskah ini mmg amat mengujakan, sejujurnya ini pertama kali sy membaca karya penulis dan ia tlh membuat sy jatuh hati akan karya penulis, penulis bijak mengadun rencah dlm naskah ini, di permulaan cerita sudah mampu membuat anda tersengeh sendiri tatkala membaca naskah ini sehingga lah k [...]

    19. Daebakk! Best giler novel ni. Ketawa bersama menangis bersama. Ahaks! Tahniah to Rose Harissa. Cuma sakit hati dgn Kris yg tak faham2 dan ego tinggi melangit. Kalau dgn Adam tu kureng la sikit sakit hatinya. Dgn Kris tu boleh jadi gila kalau baca. Ego gila minah ni. Lepas tu dah kahwin pun kesian gila kat Adam kena layan perangai Kris. Haha!Novel ni ada byk knowledge about career Adam. Lepas tu bila Adam bukak mulut je, mesti keluar sikit2 knowledge tu. So far, cerita ni best gila.

    20. salam (✿◠‿◠)hermm done with GND in a day hihi in reading mud high expectation but a little disappointedsaya suka konsep cite ni tapi agak keliru dgn ayat2 dia watak "aku" tu kadang2 Adam kadang2 Kris so bila baca eh kne baca balik hihi saya la kut lmbt pick upwatak yg keras2 hati mmg la sakit jiwe raga je baca tarik tali byk sgtkisah kris n adam hidup berjiran keje dorg mostly kris la xpuas hati je dgn adam the hottest n cool tu.g kelakar la cite ni adam dgn bff dia @ mak kris yg sportin [...]

    21. Novel yg buat saya tak senang duduk.Tersentuh hati dgn kasih sayang antara adam dan uminya.Macam biasa hero Rose Harissa, Anak emak / anak manja.Waktu umi Adam peninggal .ya yg menanggis bengkak matateringat pada ibu saya.Paling tak tahan dgn perangai kris bila jadi wife Adamrasa nak tunjal je kepala dia ha ha ha.Yelah watak anak tunggal degil dan keres kepala.Pandai rose cipta watak Adam & Kris.

    22. Rasa macam, lepas kahwin watak Adam dah bertukar. Suka Adam sebelum dia kahwin lagi, kot. Lepas kahwin tu, tak ada terus watak Mak Cik Umi. :(

    23. Adam Putra Iskandar.Cantik kan name tu? Sehebat dan sekacak watak yang ditonjolkan oleh penulis.Kristal."Nasib baik bukan Siti Swarovski". Haha! Itulah yang disebut Adam.Mereka berjiran dan hanya setelah 5 tahun, Kristal menyapa Adam. Itu pon sebab tak puas hati Makcik Umi (ibu kepada Kristal) setip hari, without fail, memuji Adam. "Adam rajin siram bunga, Adam rajin sidai baju, Adam baik, Adam hensem & etc" Kalau dah tiap-tiap hari memuji anak jiran sebelah, tentulah sakit telinga beb!Tapi [...]

    24. Sudah lama aku habiskan buku ini. Tapi masih lagi dalam keadaan book hangover. Nanti sahajalah aku ulas. 22/9/2016Dalam masa 2 minggu, baru perasaan ingin memberi ulasan itu datang dengan sendirinya. Buku ini terlalu mengasyikkan dan aku rasa pembaca yang lain juga mengalami perkara yang sama. Betul tidak? Adam Putra Iskandar. Sejujurnya, nama itu melekat dalam mindaku sehingga saat ini. Too perfect to be real. Seorang yang rendah diri dan dalam masa yang semua berduit. Pakej lengkap sebagai jej [...]

    25. RM 21, money well spent. Another winner for Rose Harissa. Sabarnya seorang lelaki bernama Adam @ guy next door, kalau org lain memang tak akan layan Kristal yg ego, baget bagus, kepala angin, mengada-ngada Benci dia. Geram kat kristal nih, sayang & kesian kat Adam. Nasib mak cik Umi tu sporting & cemerlang sebagai mak cik jiran sebelah & mak mertua. Suka Mak Cik Umi tembak Kristal yg perasan bagus tu. Scene paling sedih, setentunya bila mak cik Ton meningggal dunia, terjatuh jua air [...]

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *