- By Fazlyn Ridz

Janji Pada-Nya

  • Title: Janji Pada-Nya
  • Author: Fazlyn Ridz
  • ISBN: 9789671174135
  • Page: 141
  • Format: Paperback
  • Janji Pada Nya Aku dan Estaban bertemu namun aku tidak pernah jatuh cinta kepadanya Sayangnya dia terus menagih perhatianku Namun dia tidak pernah faham betapa mahalnya perhatian yang hendak kuberikan kepada lelaki

    Aku dan Estaban bertemu namun aku tidak pernah jatuh cinta kepadanya Sayangnya dia terus menagih perhatianku Namun dia tidak pernah faham betapa mahalnya perhatian yang hendak kuberikan kepada lelaki persis itu Dengan saya memang susah, sebab saya bukan dia bukan juga perempuan perempuan yang awak peluk setiap hari Saya bukan perempuan simpanan awak Puas hati sekaAku dan Estaban bertemu namun aku tidak pernah jatuh cinta kepadanya Sayangnya dia terus menagih perhatianku Namun dia tidak pernah faham betapa mahalnya perhatian yang hendak kuberikan kepada lelaki persis itu Dengan saya memang susah, sebab saya bukan dia bukan juga perempuan perempuan yang awak peluk setiap hari Saya bukan perempuan simpanan awak Puas hati sekarang Insyirah Awak pun perempuan Apa naluri perempuan seperti awak tidak sama dengan yang lain Awak dari planet mana EstabanEstaban kaki perempuan Kacak kaya dan juga nakal Tetapi ada yang menjadi duri dalam jiwaku Dia tidak percaya kepada Tuhan, tidak suka kepada agama Rohaninya jauh tersasar Pedomannya entah ke mana Lelaki seperti dia tidak layak untuk aku jadikan sandaran Pantaskah aku memilih lelaki seperti dia Takdir membawa aku ke dalam kehidupan yang tidak pernah aku bayangkan Mengahwini lelaki seperti itu bukanlah angan anganku Tetapi itulah hakikat yang harus aku tempuhi Estaban a.k.a Ariff menjadi suamiku kerana keterlanjurannya sendiri Memegang pegangan sebagai orang Islam bukanlah kehendaknya.Namun terdayakah aku mengislamkan seorang suami yang cukup angkuh Mampukah aku menahan gelora di hati tatkala ayah kepada anak anakku itu semakin jauh daripada batasannya Termampukah aku menahan Ariff daripada murtad semula Semuanya tidaklah mudah seperti yang dibayang Usaha, doa dan tawakkal adalah pegangan setiap hamba Nya Akhirnya nanti Tuhan pasti akan menunjukkan jalan untuk mereka Dia datang bersama maaf, sesal dan taubat Namun mudahkah jiwa perempuan yang teruk tercalar ini untuk menerimanya semula Sejauh mana kata kata itu dapat aku pegang Mampukah manusia seperti dia menerima hidayah dan taufik daripada Allah Janji Pada Nya bukan sekadar kisah cinta Kisah tentang kehidupan antara dua manusia yang berbilang prinsipnya Namun Janji Allah semua yang berlaku itu pasti akan ada akhirnya Di situlah titik tolak kebahagiaan sedang bermula.

    1 thought on “Janji Pada-Nya

    1. Naskah untuk dilepaskan; RM20.00. Pm je. +1.5* untuk jalan cerita.+0.5* untuk setitik dua air mata yang gugur.-3.0* untuk 'jalan' tarbiah dan dakwah (for me) yang amat melelahkan dan membingitkan. Ilmu dan fakta Islami dipilih untuk dilakarkan melalui dialog dan perkataan semata. Pasti lebih indah jika ia digerakkan oleh pelaku-pelaku lewat plot yang dihidangkan.

    2. 2.5 bintangTerlalu menumpukan pada perjalanan plot sehinggakan perkembangan watak-watak diabaikan. Watak statik, sama dari awal hingga akhir. Dan banyak subplot yang meleret, serta isu remeh yg diperbesar dan dipanjangkan, bukannya dapat membantu memberi pencerahan sebaliknya menjemukan kerana diulang2 point yang sama.Watak Estaban sebagai lelaki Inggeris tidak begitu 'believable'. Dan Insyirah melayannya seolah2 dia ialah lelaki Melayu beragama Islam sejak lahir yang mengabaikan agama sahaja. ' [...]

    3. Announcement before review: N nak jual buku ni for RM20. Pada sesiapa yang berminat, boleh lar PM :) Banyak power ini cerita!!! Ia berbeza daripada novel-novel cinta lain yang pernah N baca setakat ini. Kita sudah biasa dihidangkan dengan kisah hidup lelaki yang hanyut dengan kesenangan dunia sehingga lalai dengan kewajipan sebagai seorang lelaki beragama Islam. Tapi bagaimana pula dengan kisah seorang lelaki yang hanyut dengan kesenangan dunia dan kemudian terpaksa menganut agama Islam? Apabila [...]

    4. bagi saya cerita ni mmg layak dapat 5 bintangsaya suka kisah antara Insyirah dan Ariff aka Estabansyirah yang terpaksa menikahi Estaban walau kebencian pada lelaki itu setinggi langit. Estaban yang merogol Syirah pabila cintanya ditolak mentah2 oleh pelajar dari Malaysia itu.Bila Syirah didapati mengandung, keluarga Estaban datang ke Malaysia dan memaksa mereka bernikah. Walau mulanya Syirqh berkeras menolak, namun setelah dipujuk ayah Estaban, dia bersetuju. Namun kisah hidup Syirah bukan mudah [...]

    5. Tentang Insyirah yg terperangkap dlm durjana ciptaan Estaban ketika dia melanjutkan pelajaran di London, sehingga dia mengambil keputusan pulang ke Malaysia & menangguhkan pengajian. Tetapi Insyirah dijejaki oleh Tuan Christopher, bapa Estaban & mereka dipaksa bernikah. Estaban (nama Islamnya Muhammad Ariff) tidak pernah percayakan Tuhan vs Insyirah yg memang terdidik dgn ajaran Islam & sentiasa menjaga adab & batas. Seusai ijabkabul, tanggungjawab mengemudi akidah Ariff terletak [...]

    6. Permulaan cerita sy x berapa suka sgt sbb sy x suka kisah suami curang. dia curang ada sebabnya dan dpt dimaafkan kot walaupun berkali2 buat kesalahan yg sama jeheheEstaban aka Ariff yg cintakan Insyirah sampai sggp merogol SyiraSyira pregnant.perti biasa dipaksa berkahwindan si isteri mmg susah nak terima si suami. Ariff yang sayang2 kat isteri sanggup jugak curang sbb x puas dpt layanan si isteridgn masalah sshnya nk mengislamkan Ariff lgbuat Syira makin tawar atiSampai satu tahap selepas 7 ta [...]

    7. salam.ya jarang baca buku tebal2 ni but JPN on my listsebuah lagi karya fazlyn yg saya rse sgt2 la sukapada saya mmg writer berjaya mengolah watak hero n heroin dalam JPN sgt2 menjadijalan cerita pn mmg best sgt mcm mana nak mendidik saudara baru untuk berubah dari seorg yg jauh tersesat utk balik kepangkal jalan ketabahan seorg wanita yg telah diragut HAK miliknya dan terpaksa menghadapi si suami yg mcm2 ragam banyak pengajaran dlm JPN ni. u all xrugi beli n baca

    8. Fuhhhh!Berpeluh geram bila baca part² Estaban hanyut berkali² tu. Mmg gerammm betul. Tp bila dia minta maaf & merayu, mmg cair jugakla Haisshhhh. Kesian betul kat Insyirah ni. Tapi bila sampai part Estaban dah benar² menjadi Muhammad Ariff, sweetnya sangat melampau. X sia² Syira setia .Hehehhh :D . Part anak² diorang pun xkurang menariknya. Gelagat budak² tu yang nakal tp cerdik mmg buat saya x kering gusi. X sia² saya tunggu lama novel ni nak publish. Memang sangat² puas hati.

    9. Book #81 - 2015I liked si kolot , I also liked Jibam. Ni saya suka jugak. Buku yang sangat tebal dan saya mengambilmasa untuk menghabiskannya. truthfully buku yang bagi saya ada kelainan. saya boleh anggap Estaban adalah seorang lelaki yang BEBAL heheh. kata mau berubah, tapi berapa tahun dia dengan janji manisnya. also, agak lama jugak saya membacanya sebab penat jugak menbaca yang laki bini asyik gaduh saja but pengakhiran yang sangat lawa endingnya. wow

    10. Membaca citer tanpa henti dan menangis, sebak, teharu perasaan yang bercampur baur pada mulanya rasa simpati dan terlalu kasihan pada syira dan geram pada estaban aka ariff, akhirnya segalanya terjawab mengapa syira masih setia pada ariff sedangkan ariff berkali2 melukakan hati syira karya yang amat baik dari fazlyn seorang penulis yg sgt berbakat saya memang mengikuti semua hasil karyanya mahu di blog atau di group fb dan ada semua bukunya.umbs up memang antara novel yg terbaik yg pernah saya b [...]

    11. Karya ke2 fazlyn ridz yg sy bcfuhhh!!! Meremang bulu roma bila bc. Permulaan rs sgt geram dng estaban aka ariff yg msh lg hanyut dn x sedar, ikut emosi bl syira terpaksa diuji brkali- kali nmun bila saat Ariff ml berubah, kemanisan mereka sgt sweet dgn kerenah ank2 mereka1 happy family Tahniah Fazlyn Ridz. Semoga terus menghasilkan karya-karya yg awesome.

    12. benci giler tahap petala kat estaban. kerap kali janji dimungkiri walau kata maaf berjuta kali dilafazkan masih tiada nampak sinar kebenaran. uhuks.ore ariff so much. how he handle things now. quite impressive! ngeeeetely both, add rencah dlm cerita. i lioke!

    13. Sebuah novel yang agak berat dan sarat Sarat dengan pelbagai isu, pelbagai kerenah Sebuah novel yang mampu membuat pembaca merasa pelbagai rasa emosi yang ada Sebuah novel yang menyentuh aspek keagamaan yang banyak disertakan dengan terjemahan ayat Sebuah novel yang mampu memberi pembaca input dan ilmu jika dihayati dengan sepenuh hati Gambar depan pun sudah cukup menggambarkan yang novel ini bukan sekadar kisah cinta biasa tapi penuh pengisian Dimulakan dengan kisah pertemuan insyirah dan esta [...]

    14. dah lma nk bca buku ni tpi buku fixi lebih menarik perhatian sya sya so beralih sebentarru mula bca tapi sya rasa mau tutup sdh. why sbb sya x nmpak penulis tulis heroin pakai tudung. sbb dri tajuk lgi kita boleh tahu. klu heroin sendiri x tutup aurat, mcm mna nk bimbing hero kan tpi lps kena mention heroin pakai tudung, fuh! trus naik semangat sya nk habiskn novel ni. berkobar-kobar sungguh. chewah ayat -,-okay, sya x pandai sgt review cuma sya x tau sbb im not in insyirah's shoes. tapi sya r [...]

    15. Alhamdulilah!!!!!Tue lah kata-kata terakhir yang boleh aku sampaikan apabila membaca karya penulis ini. Tak rugi jika sesiapa ingin memiliki & menjadikan koleksi di rak buku hehehe!!First time membaca penulisan beliau, cukup puas Tahniah buat penulis kerana menghasilkan karya yang bukan "omong-omong" kosong. Jika ada lebih 10 bintang pasti akan aku berikan utk karya iniKita selalu di sajikan karya dengan watak mata biru yang kacak, sopan, mengayat, jiwang tak ingat tetapi kadang-kadang kita [...]

    16. novel ni BestGeram ngan Estaban @ Muhammaf Ariff yg nama je dah Islam tapi masih lagi mengamalkan perkara yg terkutuk tu dan juga geram ngan Insyirah yg masih lagi sabar ngan perangai lakinya tu sampai sanggup bertahan selama 7 tahun sebelum buat keputusan utk berpisah Dlm masa perpisahan tu Ariff mendapat hidayahnya Happy ending

    17. Lebih berkisahkan perjalanan hidup seorang Insyirah than Estaban aka Ariff. Insyirah terpaksa bernikah dgn lelaki yg meragut kesuciannya setelah didapati mengandung. Estaban, perangai bebas lakunya tetap tidak berubah setelah berkahwin namun itu tidak bermakna dia tidak mencintai isterinyaDalam kisah ni sebenarnya kita harus mengambil ikhtibar agar tidak lepas tangan dengan seorang mualaf yg terpaksa menganut agama Islam dan expect dia mengambil pendekatan dengan agama kita secara bersendiri. Ka [...]

    18. Akhirnya after Si Kolot Suami, dapat juga saya baca novel FR yg seterusnya. Penuh dgn pengisian yang berguna. Betapa baiknya Insyirah dlm meladani seorang suami yang baru masuk islam. Tapi sayang bila Estaban a.k.a Muhammad Ariff still buat perangai lama dia, kaki mabuk dan main perempuan. Cakap sayang dekat Syira tapi curang jugak dgn dia. Hailaaa, rasa geram sangat dgn Estaban ni tau. Bila Insyirah nak tinggalkan dia, baru merayu-merayu jgn pergi siap snggup nak bunuh diri. Bila Insyirah dah m [...]

    19. Memang best novel nih bukan senang nak ajar org yg tdk mau tau tentang agama or tiada pegangan agama tabahnya seorg Insyirah geramnya kepada seorang Estaban aka ariff isshhh yg baiknya cinta Ariff nih tetap ngan insyirah biarpun dah berapa ramai pompuannya tapi taklah aku sanggup ngan org mcm nih sakit hati tul terutama bawa pompuan lain tidur kat umah aiissshhh syukur dia sedar akhirnyaAnak2 yg comel dapat dibayangkan betapa hensem dan cantiknya anak2 itukan??:) Banyak pengajarannya aku suka Ma [...]

    20. great job writer!!! walaupon aku xsuka dengan lemahnya si syira dalam menuntut hak dia. pendapat aku, apalah guna setia utk org yang tak setia. apalah guna memaafkan org yang tak tahu menghargai berkali2. cerita ni rasa sangat real. aku percaya ada yang mengalami macam syira. bila part anak2, rasa sangat dekat di hati. well done sbb mampu menyentuh hati! well done sebab cerita bukanlah sekadar fantasi melampau2.

    21. Kenal janji padanya ni setelah saya baca kisah-kisah ank arif dan insyirah. Love novel buat sale trs order. Puas hati baca kisah penghijrahan estaban kpd muhammad arif btl-btl menyentuh jiwa. Insyirah sgt tabah dan sabar. Tak menyesal beli.

    22. sedih baca pasal suami curangbukan sekali tetapi berkali2.hebat insyirahtahniah penulisrasaan marah.kadukambira.dih bercampur baurmang patut baca n simpan untuk koleksi terbaik

    23. Estaban tu memang teruk tapi jika boleh, janganlah kerap sangat tulis benda yang sama. Benda yang sama ni jika terlalu diulang-ulangpun bosan jugak.Apapun, okay la kisah ni. Boleh layan jugak.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *